Turism

header

Adresa Dolhasca, 727170, jud. Suceava   Telefon 0230.573272   E-mail  primariadolhasca@yahoo.com    


    Localitatea are un trecut istoric bogat, ancorat în vremurile trecute, plin de frământări şi obstacole ce a caracterizat însuşi viaţa domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, a fiului său Petru Rareş, mamei sale Oltea Doamna. Ultimi având mormitele la Mânăstirea Probota, precum şi prima soţie Evdochia a domnitorului Ştefan cel Mare.
    În anul 1465, Ştefan cel Mare a îngropat aici pe mama sa Doamna Oltea şi în 1467 pe soţia sa Evdochia. Mănăstirea Probota a fost ridicată de Petru Rareş pe locul vechii biserici în mai multe etape: biserica în 1530, pictura în 1536. Zidul de incintă a fost ridicat în 1550.
    Este necropolă domnească. Pictura aparţine unui meşter cu serioase cunoştinţe şi noţiuni de perspectivă geometrică, apropiate de cele ale contemporanilor săi din ţările Renaşterii occidentale.
    Tema "Apocalisei" reprezintă aici o adevărată manifestare de viziune fantastică modernă.
    Tabloul votiv îl prezintă pe Petru Rareş împreună cu familia. În gropniţă se află mormintele lui Petru Rareş, al doamnei Elena şi al fiului lor Ştefan.
    De pe platforma de sus a satului Probota - sat fost centru de comună până în anul 1968
    Localitatea Dolhasca este străjuită de ctitoria domnului Petru Rareş - în prezent Monument UNESCO.
    Mănăstirea Probota - Monument UNESCO, apreciată de istorici şi specialişti în arhitectură unicat în Europa prin elementele de pictură murală, păstrate în timp fiind inclusă în circuitul Mănăstirilor din nordul Modovei. La Mănăstirea Probota şi-a făcut ucenicia Mitropolitul Dosoftei. 


     Al doilea punct turistic pe care îl oferă Dolhasca turiştiilor ar fi Biserica "Naşterea Maicii Domnului" din Poiana. Este un lăcaş de cult ortodox din satul Poiana, aflat la periferia Oraşului Dolhasca judeţul Suceava. Ea a fost construită la mijlocul secoulului al XIX-lea de către boierii Răftivanu şi se remarcă prin cele patru turle albe care au forma a patru degete de la o mână. Biserica a fost inculsă pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava în anul 2004. 

S5 Box

Login